Bangkok What We Love


Gambar ini di ambil ketika kami di dalam bas di Bangkok on the way dari Pratunam ke Chinatown. 
Selalunya orang Malaysia akan menggunakan pengangkutan awam seperti 'Tuk Tuk' ataupun Teksi.
Sebenarnya agak sukar untuk berkomunikasi jika menggunakan bas tapi disebabkan Mr Femes pandai berbahasa Thai, mudah kami nak bertanyakan station dan tempat yang kami ingin tuju.

Mrs Femes sebelum berkahwin, selalu memborong tudung di Jakarta, Yogyakarta dan Bandung. Namun setelah Mr Femes membawa Mrs Femes ke Bangkok, memang totally lupakan negara syurga Fashion Muslimah tu. Mari Mrs Femes senaraikan kenapa Mrs Femes lebih suka memborong di Bangkok daripada tiga kawasan yang disebut tadi.

1. THE PEOPLE


Thai people knows kita bukan orang Thailand, but still, they sell the price that they sell.
IF YOU KNOW WHAT I MEAN.


2. THE FOOD
 Kalau ke Bangkok mungkin orang Malaysia selalu risau mengenai status Halal. 
Di Pratunam, terdapat banyak makanan halal dan makanan seafood di tepi jalan yang kami boleh makan. Ada Sotong bakar, Udang bakar, Ikan bakar, Somtam dan nasi putih (beras thailand) dijual bersama. Macam Mr & Mrs Femes kami beli Ikan Bakar dan Somtam pun dah heaven sangat dah!
Kalau di Indonesia, untuk mencuba makanan di tepi jalan, kami fikir 10x untuk cuba.


3. PEACE OF MIND



Kita tujuan asal nak cari barang berniaga/barang keperluan, tiba-tiba jadi
tak seronok dan tak senang hati oleh kerana terlalu banyak orang yang meminta-meminta.
Bukan semua tau, ini berdasarkan pengalaman Mrs Femes sendiri, naik teksi dan cermin tingkap diketuk oleh seseorang di Jakarta meminta sedikit wang, kami beri syiling yang kami ada masa tu.
Setelah mendapati syiling berkenaan tak mencukupi dengan jumlah yang di minta,
dicampaknya syiling tersebut ke muka pemandu teksi dihadapan.
Ini memang sangat dan tak pernah berlaku pada Mrs Femes di Bangkok.


4. SENSE OF FASHION



Fesyen di Bangkok ni, lebih fast forward dan thai people ni sangat creative dan innovatif!
Fesyen mereka ni boleh boleh dikatakan lebih kasual kerana mereka tak fokus pada fashion muslimah sahaja. Jika di Pratunam, agak sukar untuk mencari baju yang bersaiz besar kerana kebanyakan baju bersaiz FREE SIZE dan petite (saiz Mrs Femes). Namun, ada satu mall khas di mana baju besar yang fashionable memang orang XXL saiz mesti suka!


 5. PRICE TAG!

Harga yang tak masuk akal untuk baju yang cantik lagi menawan. 
Siapa tak suka kan? Mr Femes tak marah langsung kalau shopping di Bangkok ni.
Tu yang double triple the fun bila di BKK :D

Ada yang nak join TRIP KE BANGKOK bersama kami?
KLIK DI SINI

2 comments:

  1. Kalau g bangkok mmg pulun lah makan thai food. This is the best place kan!

    http://www.fatindays.com/

    ReplyDelete
  2. betul. fatin we love your blogs!

    ReplyDelete