EPISODE 2 : DAY 3 : LONDON > MADRID > CORDOBA




EPISODE 2 : DAY 3 : LONDON > MADRID > CORDOBA
17 May 2017
.
1 - Rushing & berlari ke kapalterbang (orang terakhir) dan akhirnya selamat sampai, Alhamdulillah.

2 - 2:01pm, Menggunakan penerbangan EasyJet , not bad, typical economy flight. Lebih kurang je macam AirAsia. "you got what you paid"

3 - 6:03pm, Arrived in Madrid Airport.

4 - TROUBLE HAPPEN - TIADA DALAM CLIP.
a. dah lewat untuk kejar last train.
b. kalau nak pergi ke Madrid Main Train Station memerlukan waktu yg lama. Tak sangka jauh.
c. Kena tunggu bas shuttle Airport-Main Train Station (baru terlepas)
d. Terjumpa org Beijing tapi tinggal di Madrid, kerja Tour Guide.
e. Dia cakap kena naik Taxi juga, kalau tidak terlepas sebab dia agak jauh.
f. Dia tahan taxi, dia cakapkan Spanish. (so kitaorang tak kena tipu)
g. Dalam taxi waving n say bye-bye to him, dalam hati bersyukur ada juga insan sudi tolong #terharu.

5. Naik taxi ke Main Train Station, driver tak tahu cakap English.

6. TROUBLE HAPPEN AGAIN, TIADA JUGA DALAM CLIP.
a. sebab dah penat & stress, so takde masa nak rekod, cuak sangat kalau terlepas train.
b. Kena pergi verified Eurail Global Pass.
c. Kalau anda nak menggunakan Eurail pass, anda kena verified kan dulu ticket tu, bukan sewenang-wenangnya boleh gunakan.
d. Orang jaga kaunter Eurail tak boleh cakap English.
e. Ada brother spanish tolong explainkan.
f. Lepas dah verified kena pulak pergi beli ticket ke Cordoba.
g. Lepas dah beli tiket, kena pula Booking Seat sebab naik Hi-Speed, kalau tak book nanti akan kena halau.
h. Dulu 2013, pernah kena tangkap dalam train sebab tak reserved seat, akhirnya kena saman.

7 - Di ruang menunggu, pastikan anda tahu baca jadual perjalanan di TV SCREEN, a bit complicated for first timer.

8 - Keluar di TV SCREEN , @FemesFamili di Station 10.

9 - 8.30pm, Turun ke Platform 10, Couch 10 (gerabak keretapi), Seat 7A , Official Train utuk Sepanyol adalah Renfe.

10- Susun bag di tempat disediakan, jangan jauh sangat. Beza naik 1st class adalah kurang penyamun sikit =-P, kadang2 kalau naik couch biasa (especially negara banyak penyamun) ada orang yang akan godek2 beg anda. (saya belum pernah kena(baca dalam blog org lain))

11 - Stroller simpan dekat seat/Compacment atas, sebab banyak sangat brg kami bawa. 4 bag 1 stroller.

12 - RENFE TRAIN REVIEW - Basically semua OK & 4 star - seat, aircond, toilet, TV pasang movie, dapat air mineral & tisu.

13 - 10:30pm, Arrived in Cordoba, muka belengas, badan melekit & busuk & penat. Next, nak kena cari rumah AirBNB, 1km dari Cordoba Main Train Station.
*RM45-RM165 PERCUMA untuk percutian AirBnb pertama anda - https://bit.ly/2TrGLnL


AFTER CREDIT - Melda tukar diaper Melor di Madrid Atocha Train Station, 
- kena bayar 
- dalam selesa, wangi, ada lagu & siap ada lampu disko.
.
.
------------------------------------------------------------
.
FULL TIPS & DETAILS AT WWW.FEMESFAMILI.COM
.
.
*RM45-RM165 PERCUMA untuk percutian AirBnb pertama anda - https://bit.ly/2TrGLnL
.
*Travel secara bijak dan dapatkan cashback: http://bit.ly/femesSHOPBACK
.
*Booking hotel tanpa perlu bayaran pendahuluan: http://bit.ly/femesBOOKING
.
FEMES FAMILI TAKES EUROPE (77 DAYS)
13 May - 29 July 2017
.
www.femesfamili.com
Facebook & Youtube : FEMES FAMILI
Instagram & Twitter : @FemesFamili

No comments:

Post a comment

INSTAGRAM FEED

@femesfamili