EPISODE 3 : DAY 3 : MAPS.ME & AIRBNB DI CORDOBA

EPISODE 3 : DAY 3/77 : MAPS.ME & AIRBNB DI CORDOBA

.
17 May 2017 - 3/77
.
1 - Tiba di Cordoba train station pada jam 10.45pm.

2. Guna MAPS.ME untuk cari AirBnb. 
.
a. download maps.me
b. maps.me adalah offline map (boleh online waktu tiada internet)
c. download map/location/tempat yang anda nak pergi, contoh dalam video d/load Cordoba.
d. #PENTING download sebelum anda tiba di lokasi (Cordoba) , contoh dload di rumah/hotel (wifi).
e. Save location yang anda nak pergi di dalam draft.
f. tuliskan tempat point A ke point B , dan pilih samada drive/walk/etc.
g. Pastikan alamat yg diberi adalah tepat, pastikan exact location dan kalau ada Coordinate number lagi bagus (dulu AirBnb pakai coordinate)
h. selamat mencuba!
.
3. Apa itu MAPS.ME, MAPS.ME ialah offline map, amat sesuai digunakan jika anda ingin travel ke sesuatu tempat dengan mudah. Sangat USER FRIENDLY (suggest).
.
4. Selepas 10minit berjalan, akhirnya sampai juga di AirBnB kami.
.
5. Sory tak sempat record perjalanan, sebab banyak sangat ke'trouble'an semasa perjalanan.
.
a) First time jalan 1km dari train station. Sebab bawa 4 bagpack, 1 stroller yoyo, & dukung melor. (btw 1km untuk travel bujang dgn travel family ni jauh sangat bezanya, travel ngan family mmg stamina kena PADU!) 
b) waktu tu memang rasa, "Ya Allah seksanya travel dengan family ni" , sebenarnya salah teknik bawa beg je, Selepas2 tu, dah takde masalah dah.
c) Sampai2 di AirBnb , pergi tekan loceng rumah, loceng rumah dia rosak pulak.
d) dah la rosak, owner rumah takde kat rumah. Dia suruh kakak dia jaga & kakak dia keluar merayap pulak.
e) selamba tahan local, cakap pakai Google Translate, dan minta pinjam hp & credit dia untuk call owner AirBnb.
f) Owner arrived dengan muka tak bersalah selepas 10 minit.
g) naik bilik AirBnb dan mandi sebab belengas gila2 selepas menempoh perjalanan yang melebihi 12 jam. #PENATGILA .
.
6 - Tour AirBnb , perfect !!! 
a) wifi.
b) disediakan map to cordoba.
c) rumah bersih.
d) kitchen.
e) space at fridge.
f) toilet wangi, free hair shampoo & body shampoo.
g) FREE laundry & ampaian atas bumbung, feel spanish sangat.
.
.
7) lepak ruang tamu sambil tgk view luar, salah satu best tinggal di AirBnb ni ialah kita tinggal di neighbourhood area, dan dapat lihat gelagat local ppl, macamana kehidupan mereka seharian. Best sangat2 sebab dapat lalu cafe, supermarket & sebagainya, ala ala dapat feel daily life mereka.
.
8) sebab terlampau penat, end up makan pisang je kat rumah ;-P & melora makan cereal.
.
9) EH! dah ada akaun AirBNB ke belum, kalau belum! meh sini saya nak bagi credit percuma bernilai RM45-RM165 untuk percutian pertama anda. CLICK SINI --> https://bit.ly/2TrGLnL
.
.
.
FEMES FAMILI TAKES EUROPE (77 DAYS)
13 May - 29 July 2017
www.femesfamili.com
.
Facebook & Youtube : FEMES FAMILI 
Instagram & Twitter : @FemesFamili

No comments:

Post a Comment

INSTAGRAM FEED

@femesfamili