EPISODE 3 : FIRST TIME UNTUNG RIBU RINGGIT #KisahYusBerdagang .

MARCH 2008 - Setelah berminggu-minggu aku menanggung kerugian (nasib baik sikit) dan stok pun tak berapa nak cantik, mungkin sebab ambil stok di Kenanga (kebanyakkanya mereka ambil dari China), jadi taste tu agak Sungei Wang sikit. (kenanga dulu tak macam kenanga sekarang, dulu baju kurang cantik sikit). Aku tak boleh berdiam diri, aku kena buat sesuatu untuk naikkan jualan aku.
Pada waktu dan era itu, fashion indie tengah meletop-letop, fully inspired dari UK, banyak skinny colour dan baju t-shirt yang print ala-ala vintage. Waktu tu butik Dolls Store (DS) di BB sangat terkenal (nama owner dia sharp), dia di antara kedai indie pertama di Malaysia. T-Shirt yang (DS)
 jual up to date & cantik2, ada kasut, jacket, accesories and etc. Harga produk (DS) of coz mesra rakyat sebab audience dia pun remaja yang nak ber-stylo tetapi dengan harga yang lebih rendah & affordable.
dolls store, ambil gambar dari FB dolls store

Jadi aku terfikir, belum ada lagi konsep ala ala Dolls Store di Damansara ni, tapi kalau nak jual dari top to toe mmg leceh memandangkan aku ni hanya peniaga di bawah khemah/booth sahaja. Hmmm... apa kata kalau aku fokus & jual T-Shirt ala vintage sahaja. Senang buat duit, cepat pun cepat. Tapi kat mana aku nak ambil stok baju ala2 vintage ni? aku tau baju macam tu banyak jual di Bangkok(dengar kata orang), tapi Bangkok tu besar & aku pula tak pernah pergi luar negara.

URUSNIAGA BERSAMA 'ABG'
Aku teringat ada sorang brother ni dia selalu naik Bangkok, Aku kena rahsiakan nama dia, so kita panggil dia Abang je la aka ABG (bukan nama sebenar),  Jadi aku pun set appoinment untuk berjumpa dengan ABG. Kami berjumpa di sebuah gerai makan di Ampang.

Permulaan, kami bertanya khabar sesama sendiri,lepas tu aku tanya macamana boleh tahu selok belok Bangkok, kenapa selalu naik Bangkok dan bla bla bla. Selepas tu aku buka mukhadimah, aku beritahu yang aku dah 1 bulan++ berniaga di Weekend Market, perniagaan dah makin slow, orang nak pakai baju fashion ala stok Bangkok dan aku nak kan t-shirt print ala-ala brand Junk Food. Waktu tu baju trend Little Miss Sunshine tengah trend & meletop kaw kaw.
t-shirt ala vintage jenama junkfood clothing

ABG cakap dia tahu baju tu boleh dapat kat mana(estimation wholesale price RM12), cuma bukan exactly place, dia akan usahakan cari. Aku pun apa lagi korek la rahsia tentang Bangkok, mana yang boleh korek aku korek. Dia cakap dia pergi Bangkok naik bas, dia ambil cargo darat dan bla bla bla. ooowh btw aku tak terfikir nak pergi Bangkok waktu tu, satu sebab faktor kewangan, kedua aku pula part time di Topshop dan lagi satu aku tak pernah pergi luar negara & aku takut. Takut apa?

orang cakap kalau pergi Bangkok bahaya la, gangster banyak la, takut kena culik kerat2 lepas tu kena minta sedekah la & macam2 lagi dalam kepala aku waktu tu. Jadi aku beri RM2000 aku yang terakhir kepada ABG. itu sahajalah duit aku yang tinggal selepas berminggu2 menanggung kerugian, memang waktu tu aku berserah 101% kepada allah(swt) .

Sewaktu ABG berada di Bangkok, aku meneruskan kehidupan harian aku macam biasa, weekdays part time di topshop, sabtu&ahad berniaga di weekend market(masih menanggung rugi). Seminggu ++ aku menunggu ABG balik ke Malaysia, waktu tu mana ada whatsapp, apa yang aku sms itulah yang dia dapat. sms pun mahal dan dia pun tak reply, dalam seminggu tu aku rasa aku ada dapat 2 sms je dari ABG. aku ni pula sejenis annoying, suka tanya banyak & suka push2, ABG pun dah mula rimas & slow down dengan aku.

ABG DAH BALIK KL
Sampai satu hari tu (seminggu kemudian), tiba2 aku dapat sms dari ABG, dia cakap "Malam ni kita jumpa depan 7-11 Taman Kosas", aku punya-lah seronok sampai tak terkata, kehulu-kehilir berjalan setempat sebab tak sabar nak tunggu malam. Dan malam tu kami berjumpa,  aku ajak dia lepak di gerai makan berdekatan. Aku dengan tak sabar-nya belek baju2 dari Bangkok satu persatu. PUAS HATI! walaupun bukan 100% macam aku nak tapi aku berpuas hati. (better dari kenanga), aku puji melambung usaha ABG, thumbs up!.

antara baju yang ABG belikan;-
- Little miss
- Rolling stones
- Beatles
- Band2 lain
- Smurf
- Enviromentalist
- Wonder woman & etc

Sambil2 belek baju aku bertanya kepada abang "How's your trip?", Lepas tu aku tanya2 sikit tentang Bangkok, ABG cuma share mana yang termampu. Antara soalan2 yang aku tanya pada ABG ;-
- Apa nama tempat borong?
- Tau tak Platinum Mall?
- Cargo macamana?
- Hotel stay kat mana?
- ABG cakap memang ada satu area tu khas untuk memborong.
- Dan aku tanya, kenapa ABG tak pergi naik kapal terbang, dia cakap "dia dah biasa naik bas"

"SAYA INGAT SAYA NAK PERGI BANGKOK SENDIRI LAH ABG"
lepas dah setengah jam sembang, aku pun menyuarakan hasrat aku. "ABG macam ni lah, saya tengok ABG pun dah tak boleh nak entertaint saya 100%, apa kata ABG bawa saya pergi bangkok next month, tapi ABG dah tak dapat untung dari saya lah..." lepas aku cakap tu, dua dua pun diam. ABG mengangguk kecil, tapi aku dapat rasa yang 'mungkin' dia tak setuju.

"Ok macam ni lah!, ABG bawa dan ajar saya pergi bangkok, tapi saya tetap beli baju dengan harga borong RM12 dari abang. Sampai saya dah pandai & pakar, saya pergi dan buat sendiri". ABG pun diam je & cakap "Hmmm OK" tapi macam agak keberatan. Dan itulah kali terakhir aku berjumpa dengan ABG.
Selepas peristiwa tu ABG dah tak reply sms & call aku. Ye la, aku tak salahkan ABG, aku memang annoying to the max, maklumlah keinginan tinggi, tapi barang takde depan mata, image pun takde dan hanya deal pakai mulut. Macamanalah aku tak annoying😜, tambahan lagi aku ni baru berniaga, jadi semangat membara tu lain machiamm.

WEEKEND PERTAMA JUAL STOK BANGKOK
30 MARCH 2008 - Hari ni hari pertama aku berniaga barang Bangkok, aku tambah booth lagi satu, jadi dalam khemah 20x20 tu aku seorang punya booth, no sharing! aku simpan di dalam 5 beg guni berniaga. Abang aku hantar aku naik van hijau ayah aku, dan dia tolong aku set up kedai. Selepas dia chow, tak sampai 30 minit aku call dia & cakap "sewa kedai dah cover". Ya gais, penangan baju ala vintage waktu tu memang power. Baju2 macam tu hanya boleh dapat di topshop, forever21 n etc. Tapi aku menyediakan 1001(each diff design) pilihan baju berkonsepkan ala vintage dengan harga RM29 (2 for RM50). Apa yang aku boleh huraikan pada ketika itu;

- Demand lagi tinggi pada supply.
- 30 March mestilah dah gaji.
- Weekend market yang terkenal hanya di The Curve.
- Usahawan muda offline tak ramai, kebanyakkanya middle age.(jadi taste pun mcm orang middle age)
- Aku seorang sahaja yang jual t-shirt ala vintage kat bazaar & damansara.
- Ikea, The Curve & Cineleisure waktu tu memang ramai, dulu kan mall tak banyak macam sekarang.
- Orang Damansara ada duit.

FIRST TIME AKU DAPAT EMPAT ANGKA DALAM SEHARI
Selepas habis berniaga, aku pun pulanglah ke rumah. Kira duit kena lah kat rumah, baru lah sunyi, senyap dan tenang. Sambil aku kira duit aku tersenyum sendirian dan berangan. Total jualan aku pada hari itu adalah
buku sales aku tahun 2008
Physical count = RM 1558
Tulis kat buku = RM979
nampak tak betapa bz-nya hari tu, sampai fizikal & tulis kat buku pun tak sama amount.

Lepas habis kira, aku terus menjerit "wwwwooooooo!!!!!" macam Ric Flair & aku berjoget lagu P.Ramlee - bunyi gitar depan mak & adik aku. Mak & adik aku tengok sambil buat muka 'like seriously'. Tapi aku tahu mak aku happy untuk aku, aku nampak dia tersenyum bila tengok aku gembira. Aku pula,  jangan cakap la...senyum sampai lenguh tulang tengkuk.
macam ni lah ala ala aku joget, tapi aku joget lagi tunduk ke bawah

So....selepas pada hari2 itu, sales/jualan aku ;-

SALES AKU YANG UP UP UP & DOWN DOWN DOWN
5 April 2008 - RM784 - untung RM303
6 April 2008 - RM1669 - untung RM??
12 April 2008 - RM464 - untung RM152
13 April 2008 - RM195 - rugi RM26
19 April 2008 - RM294 - rugi RM??
26 April 2008 - RM207 - rugi RM??

Aaarrgghhh...jualan aku semakin jatuh, mana tak jatuh, Railing dah tinggal tulang, baju yang cantik semua dah sold out, tinggal sisa2 baju yang agak 'kureng' dan stok2 kenanga sahaja. Aku tak boleh berdiam diri, alang2 dah maju setapak aku kena teruskan, lagipun aku dah jadi gian & seronok buat duit, aku taknak menanggung rugi lagi. Aku kena cari jalan keluar untuk masalah aku ni.Sepanjang aku berurusan dengan ABG, dia ada cerita tentang cara pergi Bangkok naik bas dan kat mana tempat memborong, cara nak bawa balik & pakai cargo apa dan sebagainya.

Tak boleh jadi ni, tengok gaya aku kena pergi Bangkok sendiri, bisnez jalan & menjadi, tapi sangkut dekat stok, cashflow pun sangkut, ABG pun dah taknak angkat call aku & sampai bila aku nak bergantung dengan dia, nak tak nak aku kena REDAH & RAMBO je pergi Bangkok. Jadi aku nekad, aku minta cuti, aku buat research di internet dan aku set tarikh untuk pergi ke Bangkok naik BAS. yes! gais aku first time pergi Bangkok naik bas(23 jam). Sebab tu je info yang aku dapat dari ABG, dia ada share cara nak naik bas untuk pergi ke Bangkok.

"nak tak nak aku kena pergi Bangkok sendiri, bas pun bas lah!"

Next episod aku akan cerita (EPISOD 4)
- Perjalanan 23 jam ke Bangkok .
- Nak cium mulut dengan makcik dalam van.
- Sampai Bangkok malam-malam buta.

Catatan Mr.Femes
6 March 2020 (12.58am)

No comments:

Post a comment

INSTAGRAM FEED

@femesfamili