EPISODE 5 : JALAN-JALAN DI CORDOBA #FemesFamiliTakesEurope

HARI NI HARI KETIGA KAMI BERADA DI CORDOBA, TAPI HARI PERTAMA KAMI BERJALAN-JALAN & EXPLORE KOTA CORDOBA.
19may2017, Cordoba, Spain.
.
1 - First day sampai Yus & Melor demam sebab terlampau exhausted. Ye la flight dari KL-London 12 jam++, lepas tu stay UK 3 hari je, kena naik flight pergi Madrid pula, dah land di Madrid tertinggal bas pergi train station, kena naik taxi pergi Madrid Atocha dan lepas tu kena ambil train pergi Cordoba pula. Dah sampai Cordoba kena jalan kaki pula ke AirBnb. Sampai2 terus kepenatan dan demam.
.
2 - 2nd day @ cordoba, masak n stay kat rumah je. video -> https://www.youtube.com/watch?v=H_KM4OANhPs & https://www.youtube.com/watch?v=PeRLi_NaO44 .
.
3 - Nothing fancy, cuma jalan2 biasa macam tourist, owner AirBnb bekalkan map untuk kami.
.
<<NAK CREDIT PERCUMA AIRBNB ? tengok link dibawah sekali>>
.
4 - Apa yang bestnya tentang Cordoba ni ialah setiap ceruk dan lorong pun dah memang naturally cantik.
.
<<TIGA TEMPAT YANG KAT MANA-MANA PUN CANTIK.>>
- Cordoba.
- Santorini.
- Cappadocia.
.
5 - visit La Mezquita, Puerta de Almodóvar, Calleja de las Flores (flower alley), Roman bridge, Plaza de la Corredera, Córdoba Synagogue (Jewish Quarter) dan banyak lagi.
.
5.5 - JIMAT! sebab semua tempat boleh pergi dengan jalan kaki.
.
6 - Makan Paella di restoran bersebelahan dengan La Mezquita sambil melihat ragam manusia. Paella ni sedap juga sebenarnya, dia macam rasa kari pun ada, tapi ada mix of spices, boleh tgk Youtube nourul depp, dia ada masak Paella - https://www.youtube.com/watch?v=uqlK0qyqI0E .
.
6.5 - Berpeluang melihat macamana orang Sepanyol celebrate Bachelorette Party, mereka akan berpakaian sama, kecuali bakal pengantin, akan keliling cordoba dan buat Havoc!.
.
7 - Rupa-rupanya hari kami berada di Cordoba adalah hari pertama Feria de Cordoba.
.
8 - Feria de Cordoba (FDB) tu apa? Feria bermaksud festival, festival ini di lakukan setahun sekali, ala ala pesta pulau pinang.
.
9 - di FDB ni mostly ialah permainan funfair, ada merry go round dan ada banyak lagi yang agak extreme dan tiada di Malaysia. Selalunya kalau di Malaysia funfair dia agak 'beshe beshe' je kan. Tapi kat FDB ni funfair dia agak hardcore & siap lagu disko, terasa macam dalam scene movie mat salleh. (next episode full tentang Feria De Cordoba)
10 - Semua orang berpakaian cantik dan ada yang full dress traditional, ikut kata owner airbnb ada pertandingan. Kiranya macam 'Ratu kebaya' la kot.
.
11 - Lelaki dan perempuan ingin kelihatan cantik, kalau lelaki berjalan satu group bersama marching band , kalau perempuan ada yang ala-ala pom pom girls.
.
<<CREDIT AIRBNB PERCUMA DIBAWAH>>
.
12 - ada food festival juga, ada juga kebab, tapi kebab tak semestinya halal (macam di Santorini), daging babi pun boleh jadi kebab.
.
13 - Kami pulang lewat malam menaiki teksi, teksi disini agak jujur juga la. Takde yg macam berlagak samseng, 3 kali pengalaman naik teksi semuanya orang baik2.
.
14 - Badan busuk gila, bayangkan keluar dari pagi, balik lewat malam dan masih pakai baju yang sama.
.
15 - Pengalaman yang paling best, Cordoba is 5 star. View & scenary yang cantik, adat dan budaya traditional masih kuat di sana, banyak peninggalan sejarah, awek cantik2, tidak tercemar & kereta tak banyak, ada makanan halal.
.
16 - To be honest, siapa yang baca ni, Cordoba memang kena pergi!.
.
Catatan Mr Femes 
19032020 - 1.09am
.
.
.
*RM45-RM165 PERCUMA untuk percutian AirBnb pertama anda - https://bit.ly/2TrGLnL
.
*Travel secara bijak dan dapatkan cashback: http://bit.ly/femesSHOPBACK
.
*Booking hotel tanpa perlu bayaran pendahuluan: http://bit.ly/femesBOOKING
.
FEMES FAMILI TAKES EUROPE (77 DAYS)
13 May - 29 July 2017
www.femesfamili.com
.
Social media rasmi
Femes Famili / @FemesFamili .

No comments:

Post a comment

INSTAGRAM FEED

@femesfamili