REVIEW MOVIE : GRAVE OF THE FIREFLIES

 

Cukuplah sekali je aku tengok cerita ni, tak sanggup & tak ready lagi nak tengok kali kedua-ketiga. Sedih yang TERAMAT-AMAT sedih. Sedih dia masuk ke beberapa lapisan jiwa & emosi.
.
Sedih yang sampai murung kalau teringat, dua tiga hari selepas tengok mesti macam terbawa-bawa sedih tu. tak larat nak layan emosi. Bunyi macam aku ni emo, tapi aku terfeeling sangat2 mungkin sebab.
.
1) aku ada daughter, so 110% terbayang anak aku. Budak dalam movie tu pula macam umur2 anak aku. Tu yg berganda2 sedih dia tu.
2) tau pula cerita ni based on true story, lagilah sedih.
3) Rasa bersyukur ada tempt berteduh & cukup makan.
4) bersyukur sebab lahir kat Malaysia & bukan zaman perang.
5) Sedih gila bila last scene tu rupa-rupanya selama ni budak tu main sorg2 dengan imaginary dia je.
.
Dah la taknak la list kan sebab taknak teringat sedetik pun movie ni. Korang pergi la tengok sendiri. Jangan stand by tisu, stand by mini towel terus. 
.
GRAVE OF THE FIREFLIES (1988)
p/s - gambar last tu poster diorg tgh happy main fireflies, tapi kalau kau brightness kan poster tu rupanya gambar kapal perang tengah jatuhkan 💣 (ala-ala) . Nampak tak bila orang pure seni berkarya. (of course la dari studio ghibli 👍🏻👍🏻👍🏻)


No comments:

Post a comment

INSTAGRAM FEED

@femesfamili